Over DeDeelkelder

 
Het snelst groeiende maatschappelijk probleem is de ongelijke verdeling van onze rijkdom, onze overvloed aan voedsel, arbeidsuren en spullen. Toen Michiel en Claire gingen samenwonen, hebben ze dit probleem zelf ervaren. Michiel had als fervent klusser in zijn studententijd al aardig wat spullen verzameld, die ook veel werden gedeeld met vrienden en kennissen, waar hij in zijn studentenhuis wel ruimte voor had, maar in hun stadsappartementje niet meer. Extra ruimte was geen optie. Opslagruimte is namelijk door zijn ligging buiten de stad en extra ruimte binnen de stad is al gauw erg kostbaar. Dat was het moment dat zij zich realiseerden dat we eigenlijk zeer inefficiënt en onpraktisch bezig zijn met zijn allen. Neem een boormachine bijvoorbeeld, uit onderzoek blijkt dat die gemiddeld maar 13 minuten in zijn leven gebruikt wordt! En wat dacht je van al die hogedrukreinigers die alleen tijdens de voorjaarsschoonmaak een uurtje of twee de schuur uit komen?

Missie

Als fervent klussers, buitensporters en milieubewuste personen willen wij een verandering teweeg brengen in het systeem van overproductie en de daaruit voortvloeiende inefficiëntie, milieuvervuiling en (sociale)ongelijkheid. De missie van DeDeelkelder is om de mentaliteit in de samenleving, waarin bezit wordt verkozen boven toegang, te transformeren. Dit willen wij doen door mensen en organisaties te inspireren om in hun buurt een Deelkelder te openen zodat mensen toegang krijgen tot spullen die ze maar af en toe nodig hebben in plaats van bezit. DeDeelkelder, spullenbibliotheek en meer!
Visie

Stichting DeDeelkelder streeft naar een circulaire economie. Dit betekent dat wij geloven in een gesloten grondstoffen systeem en dat producenten in de toekomst eigenaar blijven van de grondstoffen die in de producten zitten. Om dit te realiseren moeten we echter faciliteren dat ‘toegang tot’ makkelijk, goedkoper en leuker is dan ‘bezit van’. Hiervoor hebben we een infrastructuur nodig, Stichting DeDeelkelder stelt zich ten doel om deze infrastructuur te bouwen en te faciliteren.


Organisatie

DeDeelkelder is een social franchise concept onder de vlag van Sharelutions. Met DeDeelkelder willen we zowel op sociaal, economisch als ecologisch vlak impact maken. Door mensen toegang te geven tot gereedschappen en kennis ondersteunt DeDeelkelder deze mensen en geven we ze de ruimte om zichzelf en hun omgeving te onderhouden. Als fysieke plek in de buurt faciliteert DeDeelkelder ontmoetingen. En doordat gereedschap gedeeld wordt hoeft er een hoop minder geproduceerd te worden hetgeen een enorme CO2 besparing met zich mee brengt.

 

DeDeelkelder, samen hebben we meer

Bezoek ons in Utrecht!

  • Locatie: De Stadstuin
    Europalaan 20
    3526 KS
    Utrecht
    Openingstijden: zaterdag 10.00-15.00

  • info@dedeelkelder.nl